HUZURSUZLUK, SİZİ DE HUZURSUZ ETSİN DİYE

İlk baskısını Doğan Kitap'tan Ocak 2017'de yapmış olan Zülfü Livaneli imzalı Huzursuzluk, son zamanlarda okuduğum/dinlediğim en etkileyici kitaptı. Buraya yazmasam olmazdı.

Kitap, IŞİD, terör, İslamofobi, ırkçılık gibi son derece güncel konulara değiniyor. Roman türünde olan kitap, köklerinden kopmuş Mardinli bir gazetecinin çocukluk arkadaşının ölümü üzerine İstanbul'dan Mardin'e dönüşü ve orada öğrendiklerinin peşinden gidişi üzerine kurgulanmış. Ayrıca, Ezidiler hakkında benim gibi hiç bilmeyenler için çok temel bilgiler veriyor. Bir yandan da yardımseverlik, merhamet gibi kavramlar üzerinde düşünmemizi sağlıyor. Aslında bakarsanız, 160 sayfalık kısacık bir kitabın yapabileceğinden fazlasını yapıyor.

Normalde edebi eserler bilgi edinmek için başvurduğumuz ilk yer değildir. Böyle olmamalıdır da. Yine de, bazen, aklımızda bir soru işareti bulundurmayı unutmayarak, bazı güvenilir yazarların binbir emek ve araştırma sonucunda ortaya çıkardığı bazı edebi eserler bilgi edinmemizi de sağlayabilir.

Zülfü Livaneli, benim için böyle bir yazar ve Huzursuzluk da benim için böyle bir eser oldu. Daha önce hakkında hiçbir fikrim olmayan Ezidilik üzerine fikir ve bilgi edinmemi sağladı. Kitapta "İnsanlık ağacının kırılmış dalı" olarak ifade edilen bu Musevilikten bile eski dinin mensuplarının, bugünün pek gelişmiş dünyasında bile hala yok yere ne büyük eziyetler çektiklerini yüzüme vurdu. Kitaplığımda var olan ancak okumadığım kitaplarım arasında olan Murathan Mungan imzalı Mahmud ile Yezida'yı bana hatırlattı ve "Ne duruyorsun, okusana!"dedi. Bir yandan bütün bunları bu zamana kadar bilmiyor olmanın suçluluğunu yaşarken, bir yandan da cehaletin özgürlüğünü hissettirdi; bunca zulmü bilmezken böyle bir huzursuzluğum da yoktu! Tam insanlığımdan utanıyor, yoğun bir acıma duygusuyla merhamete geliyordum ki... "Merhamet zulmün merhemi olamaz!" dedi, bir kez daha ruhumu yerle yeksan etti, zihnimin taşlarını bir bir yerinden oynattı. Huzursuzluk, beni gerçekten huzursuz etti.

Kitaptan bir kesit





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'den Defolup Gitmek

Goethe'nin İtalya Seyahati'nden Bize Kalan

Gülümseyen Van Gogh: "Çiçek Açan Badem Ağacı"